Olivia Garden w Gdańsku stała się miejscem niecodziennego zjawiska – zakwitł tutaj sagowiec. Jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że naturalne warunki krajobrazowe Polski nie sprzyjają rozwojowi tego gatunku. Cycas circinalis, znany również jako Macrozamia mooroi, był obecny na terenie naszego kraju 60 milionów lat temu. Dziś jednak jego naturalne kwitnienie jest uważane za coś niemal niemożliwego.
Sagowce stanowiły dominującą grupę roślin w okresie mezozoiku, czyli czasach, gdy Ziemia była zamieszkiwana przez dinozaury. Są one słynne ze swojej długowieczności i powolnego tempa wzrostu. Najstarszy znany na świecie sagowiec – o wieku szacowanym na 6 tysięcy lat – należy do gatunku encephalartos woodii i rośnie obecnie w ogrodzie botanicznym w Pretorii w Południowej Afryce. Zwykle osiąga wysokość około 2,5 metra.
Egzemplarz sagowca rosnący w Oliwia Garden ma już prawie dwa metry wysokości, a jego liście sięgają niemal czterech metrów. To świadczy o tym, że w ogrodzie udało się stworzyć warunki optymalne dla rozwoju tego gatunku roślin. Jak podkreśla Tomasz Zabłocki, ekspert z firmy Platan, ogrodnik i inspektor nadzoru roślin tropikalnych: „Ostatni sagowiec, który zakwitł w Polsce 10 lat temu, osiągnął ten etap po 150 latach wzrostu”. Dlatego też sagowce są w wielu kulturach symbolem długowieczności, wytrzymałości i siły. Często są one sadzone w pobliżu świątyń i domów jako amulety przynoszące pomyślność.
Sagowce są roślinami dwupiennymi – występują oddzielnie egzemplarze męskie i żeńskie. Samce produkują stożkowate struktury znane jako strule, natomiast samice tworzą stożki nasienna. Bez owadów, które są niezbędne do ich rozmnażania, proces ten nie mógłby mieć miejsca w warunkach naturalnych.
Odnotowany w Olivia Garden gatunek Cycasa circinalis (Macrozamia mooroi) jest endemitem Australii. Pierwotnie rośnie na ograniczonym obszarze północnej części stanu Queensland. Pełni ważną funkcję ekologiczną jako źródło pożywienia i schronienie dla wielu zwierząt, w tym owadów i ptaków. Jego jasnoczerwone nasiona są chętnie spożywane i rozpowszechniane przez lokalną faunę.